Page MenuHomeSolus

Obs vaapi issues with amd graphics card (Solved)
Closed, ResolvedPublic

Description

Driver is
amdgpu kernel driver

GPU is
AMD R9 270x

Issue is
OBS ffmpeg vaapi recording giving me a update your drivers message despite being the latest available mesa drivers

Going into the log file i got this

Event Timeline

Type the following into a terminal and report back with the entire output

vainfo -a

If that command isn't found install the libva-utils package.

libva info: VA-API version 1.10.0
libva info: Trying to open /usr/lib64/dri/radeonsi_drv_video.so
libva info: Found init function __vaDriverInit_1_10
libva info: va_openDriver() returns 0
vainfo: VA-API version: 1.10 (libva 2.10.0)
vainfo: Driver version: Mesa Gallium driver 21.1.3 for AMD Radeon(TM) HD 8800 Series (PITCAIRN, DRM 3.41.0, 5.13.2-188.current, LLVM 11.1.0)
vainfo: Supported config attributes per profile/entrypoint pair
VAProfileMPEG2Simple/VAEntrypointVLD

VAConfigAttribRTFormat                 : VA_RT_FORMAT_YUV420
                                         VA_RT_FORMAT_YUV422

VAProfileMPEG2Main/VAEntrypointVLD

VAConfigAttribRTFormat                 : VA_RT_FORMAT_YUV420
                                         VA_RT_FORMAT_YUV422

VAProfileVC1Simple/VAEntrypointVLD

VAConfigAttribRTFormat                 : VA_RT_FORMAT_YUV420
                                         VA_RT_FORMAT_YUV422

VAProfileVC1Main/VAEntrypointVLD

VAConfigAttribRTFormat                 : VA_RT_FORMAT_YUV420
                                         VA_RT_FORMAT_YUV422

VAProfileVC1Advanced/VAEntrypointVLD

VAConfigAttribRTFormat                 : VA_RT_FORMAT_YUV420
                                         VA_RT_FORMAT_YUV422

VAProfileH264ConstrainedBaseline/VAEntrypointVLD

VAConfigAttribRTFormat                 : VA_RT_FORMAT_YUV420
                                         VA_RT_FORMAT_YUV422

VAProfileH264Main/VAEntrypointVLD

VAConfigAttribRTFormat                 : VA_RT_FORMAT_YUV420
                                         VA_RT_FORMAT_YUV422

VAProfileH264High/VAEntrypointVLD

VAConfigAttribRTFormat                 : VA_RT_FORMAT_YUV420
                                         VA_RT_FORMAT_YUV422

VAProfileNone/VAEntrypointVideoProc

VAConfigAttribRTFormat                 : VA_RT_FORMAT_YUV420
                                         VA_RT_FORMAT_YUV420_10
                                         VA_RT_FORMAT_RGB32
                                         VA_RT_FORMAT_YUV420_10BPP

The output of that is reporting that h264-encoding is not detected. You may have to use software-rendering with OBS

The output of that is reporting that h264-encoding is not detected. You may have to use software-rendering with OBS

alright then thanks for the help this can be closed now

dragonrude renamed this task from Obs vaapi issues with amd graphics card to Obs vaapi issues with amd graphics card (Solved).Jul 19 2021, 4:52 PM
JoshStrobl closed this task as Resolved.Jul 21 2021, 12:16 PM
JoshStrobl claimed this task.